Peanut and pumpkin polenta || Badam Aur Kaddu Ka Khichdi

                                                         

|| मूंगफली और कद्दू का खिचड़ी ||



         सामग्री :-

                               1.  1.5 गिलास चावल 
                  2.  150 g  मूंगफली
                  3.   200 g  कद्दू
                  4.   हिंग
                  5.   जीरा
                  6.   मेथी
                  7.   मिर्चा
                  8.   घी
                  9.   नमक स्वादानुसा







         विधि :- 

                सबसे पहले मूंगफली को हल्का ड्राई रोस्ट करें।  ताकि हमारा मूंगफली का छिलका आसानी से निकल जाए।  मूंगफली को थोड़ा ठंडा कर ले । और उसका छिलका निकाल कर  मूंगफली का स्मूथ पेस्ट बना लें । अब चावल को अच्छी तरह से धो लें । और कद्दू को बारीक काट लें । अब एक बर्तन में खिचड़ी के लिए पानी ले । और उसे फुल फ्लेम पर गैस पर बैठा दें । फिर पानी में बारीक कटी कद्दू को डाल दें । और नमक स्वाद अनुसार डाल दे।  थोड़ा हींग भी डाल दें | जब हमारा पानी में उबाल आने लगे तो चावल को भी डाल दें | अब चावल को फुल फ्लेम  पर 5 से 7 मिनट के लिए पकाएं । उसके बाद गैस का फ्लेम लो कर दे । जब हमारा चावल लगभग पक  चला हो तो , उसमें मूंगफली का पेस्ट डाल दें ।  फिर खिचड़ी को 2 से 3 मिनट तक पकाएं । अब गैस ऑफ कर दे । एक  कल्चुल  मैं  दो चम्मच घी डाले , जीरा डालें , मैथि डालें , मिर्च डालें और हिंग डाले । और खिचड़ी में तड़का लगाए । हमारा मूंगफली और कद्दू का खिचड़ी बान कर तेयार है । आप इसे किसी भी सब्जी या हरे धनिया पत्ती के चटनी के साथ खाएं ।


       Material :-

                  1. 1.5 glasses of rice

                   2. 150 g peanuts

                   3. 200 g Pumpkin

                   4. Hinge

                   5. Cumin seeds

                   6. Fenugreek

                   7. Mirch

                   8. Ghee

                   9. Salt Flavor


      Method :-


                First, lightly roast the peanuts. So that our peanut peel comes out easily. Cool the peanuts slightly. Remove the skin and make a smooth peanut paste. Now wash the rice thoroughly. And finely chop the pumpkin. Now take water for khichdi in a vessel. And let it sit on the gas at full flame. Then add the finely chopped pumpkin to the water. And add salt as per taste. Add some asafoetida. When our water starts boiling, add rice also. Now cook the rice on full flame for 5 to 7 minutes. Then take the flame of the gas. When our rice is almost cooked, add peanut paste to it. Then cook the khichdi for 2 to 3 minutes. Turn off the gas now. Add two spoons of ghee to a Kachchul, add cumin seeds, add mathi, add chilli and add asafoetida. And add tempering to the khichdi. Our peanuts and pumpkin khichdi are ready. You can eat it with any vegetable or green coriander chutney.



No comments:

Do Not Send any spam messages.