Potato Paratha || Aloo Paratha ||



|| आलू का पराठा  ||




                    सामग्री:-


                              1. 5 उबले आलू मीडियम साइज के
                              2. 2 कप गेहूं का आटा
                              3. 1/2 चम्मच जीरा पाउडर
                              4. 1/2 चम्मच गोलकी पाउडर
                              5. 1/2 नींबू या खटाई
                              6. थोड़ा धनिया पत्ता
                              7. 1 चम्मच अजवाइन मंगरेला
                              8. 1/2 लाल मिर्च पाउडर
                              9. 1 चम्मच कद्दूकस किया अदरख
                             10. तेल या घी आवश्यकतानुसार
                             11. 2 बारीक कटी हरी मिर्च
                             12. नमक स्वादानुसार



              विधि:-


आलू को मेस लें। अब आलू में जीरा पाउडर, गोलकी  पाउडर, नींबू, धनिया पत्ता, अजवाइन - मंगेरेला,  लाल मिर्च पाउडर, हरी मिर्च, अदरक,  दो-तीन चम्मच तेल और  नमक डालकर अच्छी तरह से मिक्स कर लें। अब गेहूं के आटे को थोड़ा - थोड़ा पानी डालकर गुँथ लें। गुँथे हुए आटे से छोटा डो ले। और इसे सूखे आटे में लपेटकर बीच में आलू को भरें और फिर डो का मुंह बंद कर दें। अब आलू से भरे डो को पराठे का आकार दें। आप पराठे को गर्म तवा के ऊपर डाले। और परांठे को दोनों तरफ से घी या तेल डाल कर सेक ले। सारे पराठे इसी तरह बना लें। हमारे आलू के पराठे बनकर तैयार है। आप इसे दही या फिर किसी भी सब्जी के साथ गर्मागर्म सर्व करें|





|| Potato Paratha ||



                 Material:-


                            1. 5 boiled potatoes in medium size
                            2. 2 cups wheat flour
                            3. 1/2 teaspoon cumin powder
                            4. 1/2 teaspoon Golki Powder
                            5. 1/2 lemon or sourness
                            6. A little coriander leaves
                            7. 1 teaspoon celery mangrela
                            8. 1/2 red chili powder
                            9. 1 teaspoon grated ginger
                           10. Oil or Ghee as required
                           11. 2 finely chopped green chilies
                           12. Salt as per taste


               Method:-


Mess the potatoes. Now add cumin powder, golki powder, lemon, coriander leaves, celery-mangerella, red chilli powder, green chillies, ginger, two-three teaspoons oil and salt and mix well. Now knead the wheat flour by adding a little water. Take a small dough from the dough. And wrap it in dry flour and fill the potato in the middle and then close the mouth of the doe. Now shape the potato-filled dough into a paratha. Put the paratha on top of the hot griddle. And roast the parantha by adding ghee or oil from both the sides. Make all the parathas in this way. Our potato parathas are ready. You can serve it hot with curd or any vegetable.




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