|| Sattu ka Paratha ||



|| सत्तू का पराठा || 




                     सामग्री:-



                               1. 2 कप सत्तू
                               2. 1 मूली कद्दूकस किया हुआ
                               3. 2 कप गेहूं का आटा
                               4. 1 चम्मच कद्दूकस की अदरख
                               5. 2 बारीकी कटी हरी मिर्च
                               6. 1 चम्मच अजवाइन मंगरेला
                               7. थोड़ा धनिया पत्ता
                               8. 1/2 चम्मच खटाई या नींबू
                               9. 1/2 चम्मच जीरा पाउडर
                               10. 1/2 चम्मच गोलकी पाउडर
                               11. 1/2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
                               12. नमक स्वादानुसार
                               13. तेल या घी आवश्यकतानुसार



                   विधि:-



एक बाउल में सत्तू ले। अब सत्तू मे जीरा पाउडर, गोलकी पाउडर, नींबू, धनिया पत्ता, अजवाइन -  मंगरेला, लाल मिर्च पाउडर, हरी मिर्च, अदरक, दो-तीन चम्मच तेल, मूली और नमक डालकर अच्छी तरह से मिक्स कर लें। गेहूं के आटे का एक सॉफ्ट डो तैयार कर ले। गूथे हुए आटे से एक छोटा डो ले और उसे सूखे आटे में लपेटकर बीच में सत्तू को भरे और फिर डो का मुंह बंद कर दे। अब सत्तू भरे डो को पराठे का सेप दें। और पराठे को गर्म तवा के ऊपर डालें। अब पराठे को दोनों तरफ से धी या तेल डालकर अच्छी तरह से पका ले। सारे पराठे इसी तरह तैयार कर ले। हमारे सत्तू के पराठे बनकर तैयार हैं। आप इसे दही या फिर किसी भी सब्जी के साथ गर्मागर्म सर्व करें।



|| Sattu ka Paratha ||



                     Material:-



                                     1. 2 cups Sattu
                                     2. 1 Grated Radish
                                     3. 2 cups wheat flour
                                     4. 1 teaspoon grated ginger
                                     5. 2 finely chopped green chilies
                                     6. 1 teaspoon celery mangrela
                                     7. Little Coriander Leaf
                                     8. 1/2 teaspoon sour or lemon
                                     9. 1/2 teaspoon cumin powder
                                    10. 1/2 teaspoon Golki Powder
                                    11. 1/2 teaspoon red chilli powder
                                    12. Salt as per taste
                                    13. Oil or Ghee as required



                    Method:-



Sattu in a bowl. Now add cumin powder, golki powder, lemon, coriander leaves, celery - mangrela, red chilli powder, green chillies, ginger, two-three teaspoons oil, radish and salt and mix it well. Prepare a soft dough of wheat flour. Take a small dough from the dough and wrap it in dry flour, fill the sattu in the middle and then close the mouth of the dough. Now give the sapu filled do the op of paratha. And pour the paratha over the hot griddle. Now add paratha or oil from both sides and cook it well. Prepare all the parathas in this way. Our Sattu parathas are ready. You can serve it hot with curd or any vegetable.




No comments:

Do Not Send any spam messages.