Boiled Potato Pickle || Uble Aloo Ka Achaar ||

||उबले आलू का अचार||


आलू का स्वादिष्ट अचार:-

 आलू कहीं भी कभी भी उपलब्ध हो जाता है और इसे बनाना बहुत आसान होता है ,इसे किसी भी  डिस के साथ खाया जा सकता है ,जो  डिस के टेस्ट को और भी बढ़ा देता है | इसे सभी लोग पसंद करते हैं ।



       
             सामग्री :-

     
                            1.  1/2 kg आलू 
                         2.  1/2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर 
                         3. थोड़ा  बारीक़ कटा धनिया पत्ता 
                         4. 1 चम्मच  हल्दी पाउडर 
                         5. 1/2 चम्मच कश्मीरी मिर्च 
                         6. तेल 
                         7. 1 चम्मच जीरा पाउडर 
                         8. 1 चम्मच धनिया पाउडर 
                         9. 1/2 चम्मच गोलकी पाउडर 
                         10. 4-5 बारीक़ कटा हरा मिर्च 
                        11. 2 इंच कद्दूकस किया अदरख 
                        12. नमक स्वादानुसार 






         
           विधि :-


                                  
                                   एक प्रेशर कुकर में आलू , एक ग्लास पानी और थोड़ा नमक डाल कर आलू को हाई फ्लेम में 2-3 विसिल लगाए | आलू उबल जाने के बाद उसे पूरी तरह ठंडा कर ले | ठंडा हो जाने के बाद आलू का छिलका निकाल ले | अब आलू को छोटे - छोटे टुकड़ो में काट ले | इसके बाद हल्दी पाउडर ,जीरा पाउडर,गोलकी पाउडर और लाल मिर्च पाउडर को हल्का ड्राई रोस्ट कर ले | अब मसाले को ठंडा होने दे | जब हमारा मसाला ठंडा हो जाये तो उसके बाद मसाले को कटे आलू में डाल दे | साथ में बारीक़ कटा धनिया पता , कद्दूकस किया अदरख , बारीक़ कटी हरी मिर्च , नमक स्वादानुसार और तेल डाल दे | आलू को मसाले के साथ मिक्स कर ले | हमारा  आलू का अचार बन कर तैयार है | आप इसे पराठे और पूरी के साथ खाये | 

     नोट :- उबले आलू के अचार को ठन्डे के दिनों में 3-4 दिन तक खाये और गर्मी में इसे 1-2 दिन तक ही खाये | 



|| Boiled Potato Pickle ||




   Potato Pickle: -


  Potato is available anytime and it is very easy to make, it can be eaten with any dish, which further increases the test of the dis. Everyone likes it.

       



        Material :-

                          1. 1/2 kg Potato

                          2. 1/2 teaspoon red chilli powder

                          3. Finely chopped coriander leaves

                          4. 1 teaspoon turmeric powder

                          5. 1/2 teaspoon Kashmiri Chilli

                          6. Oil

                          7. 1 teaspoon cumin powder

                          8. 1 teaspoon coriander powder

                          9. 1/2 teaspoon Golki Powder

                          10. 4-5 finely chopped green chilies

                         11. 2 inch grated ginger

                         12. Salt to taste



         Method :-

                                   Put potatoes in a pressure cooker, a glass of water and a little salt and put the potatoes in high flame for 2-3 minutes. Once the potatoes are boiled, cool them down completely. Remove the skin of the potato after it has cooled down. Now cut the potato into small pieces. After this, make a dry roast of turmeric powder, cumin powder, golki powder and red chilli powder. Now let the spices cool down. When our masala cools down, then add the spices to the chopped potatoes. Add finely chopped coriander, grated ginger, finely chopped green chili, salt as per taste and add oil. Mix the potatoes with the spices. Our potato pickle is ready. You should eat it with paratha and puri.


     Note: - Eat boiled potato pickle for 3-4 days in cold days and eat it for 1-2 days in summer.






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