Curd - Methi Puri || Dahi - Methi Puri ||
|| दही - मेथी पूरी ||
सामग्री:-
1. 1 1/2 कप काटा
2. 3/4 कप दही
3. 1/2 जीरा पाउडर
4. 1/4 अजवाइन
5. 3/4 मेथी साग
6. तेल - तलने के लिए
7. नमक स्वादनुसार
विधि:-
मेथी को साफ करके अच्छी तरह से धोए और बारीक काट लें। एक बर्तन में आटा, मेथी, नमक, जीरा और अजवाइन डालकर अच्छी तरह से मिला लें । अब दही डालें और धीरे-धीरे मिलाते हुए आटे को गूथ लें। जरूरत महसूस हो तो थोड़ा सा पानी का भी यूज़ करें। हथेली में हल्का सा तेल लगाकर गुंथे हुए आटे के ऊपर लगा दे। गुंथे हुए आटे से छोटी-छोटी लोई काट लें। कड़ाही में तेल गर्म करें। लोई को पूरी का आकर दे। अब गर्म तेल में एक-एक करके पूरी को डालें और सुनहरा होने तक तलें। हमारा दही मेथी पूरी बन कर तैयार है। आप इसे आलू की सुखी सब्जी के साथ खाये।
|| Curd - Methi Puri ||
Material:-
1. 1 1/2 cups chopped
2. 3/4 cup yogurt
3. 1/2 cumin powder
4. 1/4 celery
5. 3/4 fenugreek greens
6. Oil - for frying
7. Salt to taste
Method:-
Clean the fenugreek, wash it well and chop finely. Put flour, fenugreek, salt, cumin and celery in a vessel and mix well. Now add the curd and knead the dough slowly by adding it. If you feel the need, also use a little water. Apply light oil in the palm and apply it over the dough. Cut small dough from the dough. Heat oil in a pan. Give the dough to the poori. Now pour the poori in hot oil one by one and fry till it becomes golden. Our curd fenugreek puri is ready. You should eat it with a sweet potato vegetable.
No comments:
Do Not Send any spam messages.