Tomato Coconut Curry || Tamater Nariyal Curry ||

|| टमाटर नारियल करी ||



             सामग्री:- 


                  1. 4 कटा टमाटर

                  2. 1 बारीक कटा प्याज
                  3. 1/2 चम्मच मेथी
                  4. 1 चम्मच तेल
                  5. 1 चम्मच बेसन
                  6. 180 मिली कोकोनट मिल्क
                  7. 1/2 चम्मच चीनी
                  8. 1 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
                  9. नमक स्वादनुसार


             विधि:-




एक पैन में तेल गर्म करें और उसमें हींग व मेथी डालें।  कुछ सेकंड बाद उसमें कटा प्याज डालकर सुनहरा होने तक भूनें।  जब प्याज मुलायम हो जाए तो पैन में बारीक कटा टमाटर डालें। अच्छी तरह से मिलाते हुए प्याज व टमाटर को 8 से 10 मिनट तक पकाएं। इस बीच तीन - चार चम्मच कोकोनट मिल्क में बेसन डालकर अच्छी तरह से मिला लें। उसमें नमक, लाल मिर्च पाउडर और चीनी डालकर अच्छी तरह से मिला लें। अब बचा हुआ कोकोनट मिल्क भी इस मिश्रण में डालकर अच्छी तरह से मिला ले। कोकोनट मिल्क वाले इस घोल को अब प्याज़ और टमाटर वाले  पैन में डालकर अच्छी तरह से मिला ले। और इसे धीमी आंच पर, इस मिश्रण को 8 से 10 मिनट तक पकाएं।. .अगर करी जादा गाड़ी हो जाए तो उसमें थोड़ा सा पानी  डाल दें।  नमक व मसाले चखने के बाद गैस बंद कर दें । इस स्वादिष्ट करी को चावल और किसी सूखी सब्जी के साथ पेश करें |





|| Tomato Coconut Curry ||


       Material:-


                    1. 4 chopped tomatoes
                    2. 1 finely chopped onion
                    3. 1/2 teaspoon fenugreek
                    4. 1 teaspoon oil
                    5. 1 teaspoon gram flour
                    6. 180 ml coconut milk
                    7. 1/2 teaspoon sugar
                    8. 1 teaspoon red chilli powder
                    9. Salt to taste


              Method:-


Heat oil in a pan and add asafoetida and fenugreek. After a few seconds, add chopped onion and fry until golden. When onion becomes soft add finely chopped tomatoes to the pan. Cook onions and tomatoes for 8 to 10 minutes, mixing well. Meanwhile add gram flour in three to four teaspoons of coconut milk and mix well. Add salt, red chili powder and sugar and mix well. Now add the remaining coconut milk to the mixture and mix it well. Now put this mixture of coconut milk in a pan containing onions and tomatoes and mix it well. And on low heat, cook this mixture for 8 to 10 minutes. If the curry gets too full, add a little water to it. Turn off the gas after tasting salt and spices. Serve this delicious curry with rice and any dry vegetable.


     

No comments:

Do Not Send any spam messages.