Spicy Tomato Rice || Mashaledar Tamater Chawal ||

|| मसालेदार टमाटर राइस  ||



             सामग्री:-


                           1. 2 1/2 कप पका चावल
                           2. 2 टमाटर
                           3. 1 चम्मच गरम मसाला
                           4. 1 चम्मच जीरा पाउडर
                           5. 1 चम्मच धनिया पाउडर
                           6. 1/2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
                           7. नमक स्वाद अनुसार


            तड़का के लिए:-


                          1. 1 चम्मच चना दाल
                          2. 1 चम्मच उरद दाल
                          3. 1/2 चम्मच जीरा
                          4. 1/2 चम्मच सरसों
                          5. 1 हरी मिर्च
                          6. 1 सूखी लाल मिर्च
                          7. 9 - 10 काजू
                          8. 2 चम्मच तेल
                          9. 1/2  चम्मच हींग
                         10. 6 - 7 करी पत्ता करी पत्ता



                   विधि:-



टमाटर को काटकर ग्राइंडर में पीस लें कढ़ाई में तेल गरम करें और उसमें चना दाल,  उड़द दाल और काजू डालकर 10 से 15 सेकंड तक भून ले। अब इसमें जीरा, सरसों,  हरी मिर्च, लाल मिर्च,  हींग व करी पत्ता डालें। जब सरसों व जीरा चटकने लगे तो कड़ाही में टमाटर का पेस्ट डाल दे।  अब  सभी सूखे मसाले और नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएं। मध्यम आंच पर तेल छोड़ने तक सारे मसाले को भुने। अब पके चावल को कड़ाही में डालकर अच्छी तरह से मिला ले। नमक चख ले और रायता के साथ टोमेटो राइस सर्व करें।  





|| Spicy Tomato Rice ||



             Material:-


                         1. 2 1/2 cups cooked rice
                         2. 2 tomatoes
                         3. 1 teaspoon garam masala
                         4. 1 teaspoon cumin powder
                         5. 1 teaspoon Coriander Powder
                         6. 1/2 teaspoon red chili powder
                         7. salt to taste

            For tempering:-


                         1. 1 teaspoon Chana Dal
                         2. 1 teaspoon Urad Dal
                         3. 1/2 teaspoon cumin seeds
                         4. 1/2 teaspoon mustard
                         5. 1 green chili
                         6. 1 dry red chili
                         7. 9-10 cashew nuts
                         8. 2 tablespoons oil
                         9. 1/2 teaspoon Asafoetida
                        10. 6 - 7 Curry leaves Curry leaves



              Method:-


Cut tomatoes and grind them in a grinder, heat the oil in a pan and add chana dal, urad dal and cashew nuts and fry for 10 to 15 seconds. Now add cumin, mustard, green chillies, red chillies, asafoetida and curry leaves. When the mustard and cumin starts crackling, add tomato paste to the pan. Now add all the dried spices and salt and mix well. Roast all the spices till they leave the oil on medium heat. Now put the cooked rice in the pan and mix it well. Taste the salt and serve tomato rice with raita.



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