Small things || chhoti - chhoti bate ||



|| छोटो - छोटी बातें || 







1. क्रोकरी का उपयोग केवल खाना परोसने के लिए करें।  खाना पकाने के लिए नहीं।

2. हमेशा प्रयोग में न आने वाले क्रोकरी आइटम्स को अखबार में लपेट कर रखें। इससे उसमें खरोच के निशान नहीं पड़ेंगे।

3. गोल्डन या सिल्वर मेटालिक रिम वाली क्रोकरी को माइक्रोवेव में इस्तेमाल ना करें।

4. यदि क्रोकरी में कोई दाग लग गया हो तो, उसे निकालने के लिए उस पर गुनगुना पानी डालकर आधे घंटे भीगने दे, फिर धो दे।

5. क्रोकरी से अंडे की महक हटाने के लिए वेनिगर मे भीगे कपड़े से उन्हें साफ करें। महक चली जाएगी।

6. क्रोकरी से चाय कॉफी के दाग दूर करने के लिए गीले कपड़े में बेकिंग सोडा लगाकर रगड़े ।

7. क्रॉकरी साफ करते समय लिक्विड साबुन में थोड़ा सा पिसा हुआ नमक मिला दें। क्रॉकरी में चमक आ जाएगी।

8. क्रोकरी में अगर ऑइली फूड सर्व करती है,  तो धोने से पहले उन्हें 20 से 25 मिनट गर्म पानी मिले साबुन के घोल में भिगोकर रखें।  



|| Small things ||


1. Use crockery only to serve food. Not for cooking.

2. Always keep unused crockery items in a newspaper. This will not cause scratches in it.

3. Do not use crockery with golden or silver metallic rim in the microwave.

4. If there is a stain in the crockery, then let it be soaked for half an hour by adding lukewarm water to it, then wash it.

5. To remove the smell of eggs from crockery, clean them with a wet cloth. The smell will go away.

6. To remove tea stains from crockery, rub baking cloth with wet soda.

7. While cleaning the crockery, add a little bit of ground salt to the liquid soap. Crockery will shine.

8. If oily food is served in crockery, soak them in soap solution mixed with warm water for 20 to 25 minutes before washing.


No comments:

Do Not Send any spam messages.