Small Things || chhoti - chhoti bate ||
|| छोटी - छोटी बातें ||
चमकती रहेगी चिमनी
1. चिमनी कई बार गर्म पानी और सर्फ के मिश्रण से साफ नहीं हो पाती है। ऐसी स्थिति में कास्टिक सोडा या सोडियम हाइड्रोऑक्साइड इस्तेमाल करें।
2. भारतीय किचन में सबसे ज्यादा बेफेल और मेष फिल्टर वाली चीनियों का इस्तेमाल होता है। इस तरह की चिमनियों में फिल्टर की दो परत होती है। जिस की कार्य क्षमता काफी ज्यादा होती है। ऐसी चिमनियों को हमेशा गर्म पानी और सर्फ से ही साफ करें। इससे इनके बंद छिद्र खुल जाएंगे और यह अच्छे से साफ हो जाएगी।
3. वैसे तो किचन में चिमनी का इस्तेमाल पर यह निर्भर करता है कि उसे कितने दिनों में साफ किया जाए, लेकिन फिर भी कोशिश करें कि इसे कम से कम 15 दिन में एक बार जरूर साफ करें इसके लिए गर्म पानी में डिटर्जेंट मिलाकर फिल्टर को भिगोकर छोड़े और फिर साफ करें।
4. चिमनी पर तेल, भाप और नमी जाम जाती है, जिससे वह काली पड़ जाती है। इसे साफ करने के लिए नमक में सिरका और थोड़ा - सा बेकिंग पाउडर मिलाएं और फिर रगड़ कर चिमनी साफ करें।
|| Small Things ||
The chimney will keep on glowing
1. The chimney is sometimes not cleaned with a mixture of hot water and surf. In this case, use caustic soda or sodium hydroxide.
2. Chinese kitchens are the most used in Indian kitchens with Befail and Mesh filters. Such chimneys have two layers of filters. Which has very high efficiency. Always clean such chimneys with hot water and surf only. This will open their closed holes and clean it thoroughly.
3. Although the use of chimney in the kitchen depends on how many days it should be cleaned, but still try to clean it at least once in 15 days, so that for this, soak the filter by mixing detergent in warm water. And then clean up.
4. Oil, steam and moisture jam on the chimney, causing it to turn black. To clean it, add vinegar and a little bit of baking powder to the salt and then rub it to clean the chimney.
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