|| Pea cheela || Mater cheela ||




|| मटर का चीला ||



                   सामग्री:-


                            1. 1 कप हरी मटर
                            2. 2 चम्मच बेसन
                            3. 2 चम्मच चावल का आटा
                            4. 2 चम्मच कद्दूकस किया पनीर
                            5. 1 चम्मच क्रीम
                            6. 1 छोटा चम्मच कद्दूकस किया अदरख
                            7. 1/2 चम्मच जीरा पाउडर
                            8. 1/2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
                            9. 1/2 चम्मच खाने वाला सोडा
                           10. नमकस्वादनुसार
                           11. तेल आवश्यकतानुसार



                विधि:-



मटर का चीला बनाने के लिए सबसे पहले मटर को उबाल लें। जब मटर ठंडी हो जाए तो उसे ग्राइंडर में डालकर थोड़े - से पानी के साथ पीस लें। इस पेस्ट को एक बाउल में निकले और बाकी सारी सामग्री डाले। मिश्रण में तेल नहीं डालें। इस घोल को अच्छी तरह से मिला ले। अब एक नॉन स्टिक पैन को गर्म करें। अब पैन में 1- 2 चम्मच तेल डाल कर गर्म करें। पैन के बीच में थोड़ा सा मटर का घोल डालें।  एक चम्मच की मदद से धोल को गोल आकार में फैला दें।  चीले को दोनों ओर से अच्छी तरह से तेल डाल कर पकाएं। हमारा मटर का चीला बनकर तैयार है। आप इसे हरी चटनी या सॉस के साथ गर्मागर्म सर्व करें।  







|| Pea cheela || 



               Material:-


                         1. 1 cup Green Peas
                         2. 2 tablespoons gram flour
                         3. 2 tablespoons rice flour
                         4. 2 teaspoons grated cheese
                         5. 1 teaspoon cream
                         6. 1 tsp grated ginger
                         7. 1/2 teaspoon cumin powder
                         8. 1/2 teaspoon red chilli powder
                         9. 1/2 teaspoonful of soda
                        10. Salt
                        11. Oil as required



              Method:-


To make pea cheela, first boil the peas. When the peas cool down, put them in the grinder and grind them with some water. Turn this paste into a bowl and add all the ingredients. Do not add oil to the mixture. Mix this solution well. Now heat a non stick pan. Now add 1-2 spoon of oil in the pan and heat it. Add a little pea solution in the center of the pan. With a spoon, spread the batter into a round shape. Cook the cheela with oil on both the sides. Our pea cheela is ready. Serve hot with green chutney or sauce.



No comments:

Do Not Send any spam messages.