Achari Aloo Parwal || अचारी आलू परवल ||




|| अचारी आलू परवल || 



              सामग्री:-


                        1. 400 ग्राम लंबाई में कटा परवल
                        2. 3 लंबाई में कटा आलू
                        3. 1 बारीक कटा प्याज
                        4. 1 बारीक कटा टमाटर
                        5. 2 चम्मच सरसों तेल
                        6. 1/2 चम्मच कलौंजी
                        7. 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर
                        8. 1/2 चम्मच अमचूर पाउडर
                        9. थोड़ा धनिया पत्ता बारीक कटा
                       10. नमक स्वादनुसार


               सूखा भुनने के लिए:-


                            1. 1 चम्मच साबुत धनिया
                            2. 1/2 चम्मच सरसों
                            3. 1/2 चम्मच जीरा
                            4. 1/2 चम्मच सौंफ
                            5. 1/2 चम्मच कलौंजी
                            6. 1/4 चम्मच मेथी
                            7. 3 सुखी लाल मिर्च


                     विधि:-



मध्यम आंच पर तवा को गर्म करें और सभी साबुत मसाले व लाल मिर्च को भून लें।  भूनने के बाद इन्हें ग्राइंडर में डालकर पीस लें।  प्रेशर कुकर में सरसों का तेल गरम करें।  जब तेल से धुआँ निकलने लगे तो उसमें कलौंजी डालें। अब कुकर में प्याज डालें और सुनहरा होने तक भूने। उसके बाद कुकर में टमाटर, आलू व परवल डालें। तेज आंच पर 4 से 5 मिनट तक पकाएं। हल्दी,  मसालों का पाउडर और आमचूर डालकर अच्छी तरह से मिलाए।  कुकर में पर्याप्त मात्रा में पानी डालें।  ध्यान रखें कि हमें ग्रेवी की जरूरत नहीं है। कुकर बंद करें और दो सीटी लगाएं। कुकर का प्रेशर अपने आप निकलने दे।  कुकर खोलें और सब्जी में नमक डालकर मिलाएं। अतिरिक्त पानी को सुखा दे। धनिया पत्ती से गार्निस कर सर्व करें।  





|| Achari Aloo Parwal ||



            Material:-


                        1. 400 grams chopped parwal in length
                        2. Potatoes sliced ​​into 3 lengths
                        3. 1 finely chopped onion
                        4. 1 finely chopped tomato
                        5. 2 tablespoons mustard oil
                        6. 1/2 teaspoon fennel
                        7. 1/2 teaspoon turmeric powder
                        8. 1/2 teaspoon dry mango powder
                        9. Finely chopped coriander leaves
                       10. Salt to taste


             To dry roast: -


                             1. 1 teaspoon whole coriander
                             2. 1/2 teaspoon mustard
                             3. 1/2 teaspoon cumin seeds
                             4. 1/2 teaspoon fennel
                             5. 1/2 teaspoon fennel
                             6. 1/4 teaspoon fenugreek
                             7. 3 dry red chillies



              Method:-


Heat the tawa on medium heat and fry all the whole spices and red chillies. After frying, grind them in a grinder. Heat mustard oil in a pressure cooker. When the smoke starts coming out from the oil, add fennel. Now put onion in the cooker and fry until golden. After that put tomatoes, potatoes and parwal in the cooker. Cook on high heat for 4 to 5 minutes. Add turmeric, spice powder and mango powder and mix well. Add sufficient amount of water to the cooker. Keep in mind that we do not need gravy. Close the cooker and apply two whistles. Allow the pressure of the cooker to drain automatically. Open the cooker and add salt to the vegetable. Dry off excess water. Garnish with coriander leaves and serve.



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