Coconut chutney || Nariyal Ki Chutney ||



|| नारियल की चटनी ||



                    सामग्री:-


                              1. 1 1/2  कप कद्दू कस किया नारियल
                            2. 3 हरी मिर्च
                            3. 3/4 कप गुनगुना पानी
                            4. 1 टुकड़ा अदरख
                            5. नमक स्वादानुसार


                 तड़का के लिए:-


                               1. 10 करी पत्ता
                            2. चुटकी भर हींग
                            3. 1 लाल मिर्च
                            4. 1 चम्मच तेल
                            5. 1/2 चम्मच सरसों
                            6. 1/2 चम्मच उड़द दाल
                            7. 1/2 चना दाल









                   विधि:-


ग्राइंडर में नारियल, हरी मिर्च, अदरक और थोड़ा सा पानी डालकर पीस लें। तैयार चटनी को एक बर्तन में निकाल लें।  और उसमें स्वादानुसार नमक मिलाएं। तड़का तैयार करने के लिए छोटे पैन में मध्यम आंच पर तेल गर्म करें। उसमें सरसों, चना दाल और उड़द दाल डालें। जब दाल चटकने लगे तो, पैन में करी पत्ता, हींग और बीच से तोड़ा लाल मिर्च डालें। कुछ सेकंड के बाद गैस ऑफ कर दें।  इस तड़के को तैयार चटनी में डालकर मिलाएं और साउथ इंडियन डिशेज के साथ परोसे।


|| Coconut chutney ||




                Material:-


                          1. 1 1/2 cups pumpkin coconut
                          2. 3 green chillies
                          3. 3/4 cup lukewarm water
                          4. 1 piece ginger
                          5. Salt to taste


           For tempering:-


                        1. 10 curry leaves
                        2. A pinch of asafoetida
                        3. 1 red chili
                        4. 1 teaspoon oil
                        5. 1/2 teaspoon mustard
                        6. 1/2 teaspoon Urad Dal
                        7. 1/2 gram lentil


             Method:- 


Grind coconut, green chillies, ginger and a little water in a grinder. Take out the prepared chutney in a pot. And add salt to taste. To prepare Tadka, heat oil in a small pan on medium heat. Add mustard, gram dal and urad dal. When the lentils start crackling, add curry leaves, asafoetida and red chili in the pan. Turn off the gas after a few seconds. Add this tempering to the prepared chutney and serve with South Indian dishes.




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