Spinach Kadhi || Palak Ki Kadhi ||



|| पालक की कढ़ी ||



                सामग्री:-



                         1. 1/2 kg पालक साग 
                         2. 1 कप दही
                         3. 4 चम्मच बेसन
                         4. 1 चम्मच मेथी दाना
                         5. चुटकी भर हींग
                         6. 1 चम्मच जीरा 
                         7. 4 सुखी लाल मिर्च
                         8. 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर
                         9. 2 चम्मच तेल
                         10. नमक स्वादानुसार



                 विधि:-



पालक को साफ करके धो लें, और बारीक काट लें। पैन में तेल गर्म करें और उसमें हींग,  मेथी, लाल मिर्च,  सौंफ और हल्दी पाउडर डालें। 2 मिनट बाद कढ़ाई में पालक डाले,  और मध्यम आंच पर भूनें। इस बीच एक बर्तन में दही,  बेसन और पानी डालकर अच्छी तरह से फेंटे। जब पालक का पानी सूख जाए तो,  बेसन वाला यह मिश्रण पैन में डालें और लगातार चलाते हुए मध्यम आंच पर कढ़ी को पकाएं। अब नमक डालकर मिलाएं। जब कढ़ी गाढ़ी हो जाए तो गैस बंद करें। हमारा पालक की कढ़ी बनकर तैयार है। आप इसे रोटी या चावल के साथ गर्मागर्म सर्व करें।  







|| Spinach Kadhi ||



                Material:-


                           1. 1/2 kg Spinach
                           2. 1 cup yogurt
                           3. 4 tablespoons gram flour
                           4. 1 teaspoon fenugreek seeds
                           5. A pinch of Asafoetida
                           6. 1 teaspoon cumin seed
                           7. 4 Dry Red Chillies
                           8. 1/2 teaspoon turmeric powder
                           9. 2 teaspoons oil
                          10. Salt as per taste



          Method:-



Clean and wash the spinach, and finely chop. Heat oil in the pan and add asafoetida, fenugreek, red chillies, fennel and turmeric powder. After 2 minutes add spinach in the pan, and fry on medium heat. Meanwhile, add yogurt, gram flour and water to a vessel and whisk well. When the spinach water dries, pour this gram flour mixture into the pan and cook the curry on medium flame while stirring continuously. Now add salt and mix. Turn off the gas when the kadhi becomes thick. Our spinach kadhi is ready. You can serve it hot with roti or rice.

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