|| Sindhi Sai Bhaji ||




|| सिंधी साईं भाजी ||



             सामग्री:-


                         1. 1 कप चने की दाल
                         2. 1 छीला और बारीक कटा आलू
                         3. 1 गुच्छा पालक के पत्ते
                         4. 1 बारीक कटा प्याज
                         5. 1 छीला और चौकोर आकार में कटा गाजर
                         6. 2  कप फूल गोभी के छोटे फूल
                         7. 3  बारीक कटा टमाटर
                         8. 1  टुकड़ा अदरख
                         9. 2  हरी मिर्च
                         10. 1/4 हल्दी पाउडर
                         11. 3 चम्मच तेल
                         12. 1 चम्मच जीरा
                         13. 8 लहसुन की कलियां
                         14. 1 सूखी लाल मिर्च
                         15. नमक स्वादानुसार



              गार्निस के लिए:-



                           1. नींबू का रस
                           2. बारीक कटा टमाटर



               विधि:-




कुकर में चना दाल,  आवश्यकतानुसार पानी, नमक और हल्दी डालें। दाल को अच्छी तरह से पका लें। एक गहरे नॉन स्टिक पैन में आधा कप पानी गर्म करें। पालक के पत्तों को अच्छी तरह से धोकर बारीक काट लें। पैन में पालक के साथ आलू, प्याज, टमाटर,  गाजर, फूलगोभी, अदरक,  हरी मिर्च, हल्दी पाउडर और नमक डालें। अब सभी को अच्छी तरह से मिला ले। पकी हुई दाल को मैश करके नॉन स्टिक पैन में डालें और मिलाएं। 3 - 4 मिनट तक मध्यम आंच पर सभी सामग्री को पकाएं और गैस ऑफ कर दें। अब एक-दूसरे नॉन स्टिक पैन में तेल गर्म करें। उसमें जीरा,  सूखी लाल मिर्च और लहसुन डालें। सुनहरा होने तक भूनें।  अब दाल व सब्जियों वाले मिश्रण को इसी पैन में डालकर मिलाएं। एक उबाल आने तक पकाएं। गैस बंद करें।  नींबू रस और टमाटर के टुकड़ों से गार्निश कर सर्व करें।  








|| Sindhi Sai Bhaji ||



              Material:-



                          1. 1 cup Chana Dal
                          2. 1 peeled and finely chopped potato
                          3. 1 bunch spinach leaves
                          4. 1 finely chopped onion
                          5. 1 peeled and chopped carrots in square shape
                          6. 2 cups small cabbage flowers
                          7. 3 finely chopped tomatoes
                          8. 1 piece Ginger
                          9. 2 Green Chillies
                         10. 1/4 turmeric powder
                         11. 3 teaspoons oil
                         12. 1 teaspoon cumin seeds
                         13. 8 garlic buds
                         14. 1 Dry Red Chili
                         15. Salt as per taste


             For Garnish : -


                         1. Lemon juice
                         2. Finely chopped tomatoes


              Method:-


Add chana dal, water, salt and turmeric as required in the cooker. Cook the lentils well. Heat half a cup of water in a deep non-stick pan. Wash and finely chop the spinach leaves. Add potatoes, onions, tomatoes, carrots, cauliflower, ginger, green chillies, turmeric powder and salt along with spinach. Now mix them well. Mash the cooked lentils and put them in a non stick pan and mix. Cook all the ingredients on medium heat for 3 - 4 minutes and turn off the gas. Now heat oil in each other non stick pan. Add cumin seeds, dry red chilies and garlic. Fry till it becomes golden. Now mix the mixture with lentils and vegetables in this pan and mix. Cook until it comes to a boil. Turn off the gas. Garnish with lemon juice and tomato pieces and serve.

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