|| Methi Chaman ||
|| मेथी चमन ||
मेथी चमन रेसिपी उत्तर भारत के लोकप्रिय डिश में से एक है। मैंने इसे रेस्टोरेंट स्टाइल में बनाया है और यह आपको उत्तर भारत की किसी भी रेस्टोरेंट में आसानी से मिल जाएगा। इसमें मेथी के पत्तों और पनीर होने के कारण यह बहुत हेल्दी होता है और इसे बनाना भी बहुत आसान है।
सामग्री:-
1. 1 कप मेथी पत्ता
2. 1 cup पालक
3. 150 ग्राम कटा हुआ पनीर
4. 2 हरी मिर्च
5. 1 बारीक कटा प्याज
6. 1 चम्मच जीरा
7. 3 चम्मच सरसों तेल
8. 1/4 चम्मच हल्दी पाउडर
9. 1 चम्मच धनिया पाउडर
10. 1/2 चम्मच गरम मसाला पाउडर
11. 1/3 कप फ्रेश क्रीम
12. आवश्यकतानुसार पानी
13. नमक स्वादनुसार
विधि:-
पालक साग और मेथी साग को अच्छी तरह से धो लें। एक पैन में पानी गर्म करें और उसमें नमक डालें और दोनों साग उसमें डालकर 2 मिनट तक उबालें। पालक साग और मेथी साग को पानी से निकाल कर ठंडा होने दें। साग वाला थोड़ा पानी बचा कर रख लें। ग्राइंडर में डालकर दोनों साग और हरा मिर्च का एक स्मूथ पेस्ट तैयार करें। कढ़ाई में तेल गर्म करें और उसमें जीरा व प्याज डालें। प्याज को सुनहरा होने तक भूने। प्याज में हल्दी पाउडर और धनिया पाउडर डालकर 3 - 4 मिनट तक अच्छी तरह से भुने। अब साग वाली प्यूरी और नमक को कड़ाई में डालकर अच्छी तरह मिलाएं। मध्यम आंच पर 4 से 5 मिनट तक पकाएं। साग वाला बचा हुआ गर्म पानी कड़ाई में डालकर मिलाएंगे। सब्जी को दो - चार मिनट और पकाएं। पनीर के टुकड़े और गरम मसाला पाउडर डालकर मिलाएं। कढ़ाई को ढक्कर 3 - 4 मिनट तक सब्जी को और पकाएं। गैस ऑफ कर दे। अब मेथी चमन को एक बाउल में निकाल कर, क्रीम से गार्निश करें। हमारा मेथी चमन बनकर तैयार है। आप इसे रोटी, पराठे या पुलाओ के साथ सर्व करें।
|| Methi Chaman ||
Methi Chaman recipe is one of the popular dishes in North India. I have made it in restaurant style and you will find it easily in any restaurant in North India. It is very healthy due to it having fenugreek leaves and cheese and it is also very easy to make.
Material:-
1. 1 cup fenugreek leaves
2. 1 cup Spinach
3. 150 g chopped cottage cheese
4. 2 Green Chillies
5. 1 finely chopped onion
6. 1 teaspoon cumin seeds
7. 3 tablespoons mustard oil
8. 1/4 teaspoon turmeric powder
9. 1 teaspoon coriander powder
10. 1/2 teaspoon garam masala powder
11. 1/3 cup fresh cream
12. Water as required
13. Salt to taste
Method:-
Wash spinach greens and fenugreek greens thoroughly. Heat water in a pan and add salt to it and put both greens in it and boil for 2 minutes. Remove spinach greens and fenugreek greens from water and let them cool down. Save some water with greens. Add to the grinder and prepare a smooth paste of both greens and green chillies. Heat the oil in a pan and add cumin and onion to it. Roast the onion until golden. Add turmeric powder and coriander powder to the onion and roast it well for 3 - 4 minutes. Now add grated puree and salt to the pan and mix well. Cook on medium heat for 4 to 5 minutes. Add remaining hot water to the greens and add it to the pan. Cook the vegetable two to four minutes more. Add paneer pieces and garam masala powder and mix. Cover the pan and cook the vegetable further for 3 - 4 minutes. Turn off the gas. Now take out the fenugreek chaman in a bowl and garnish with cream. Our fenugreek chaman is ready. You can serve it with roti, paratha or pulao.
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