Spinach - Chana Dal || Palak - Chana Dal ||
|| पालक - चना दाल ||
सामग्री:-
1. 250 ग्राम पालक
2. 1/2 भिगोया हुआ चना दाल
3. 1 प्याज
4. 2 टमाटर
5. 2 हरी मिर्च
6. 10 लहसुन की कलियां
7. 1 टुकड़ा अदरख का
8. 1 कप पानी
9. 3 चम्मच तेल
10. 1 चम्मच धनिया पाउडर
11. 1 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
12. 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर
13. नमक स्वादानुसार
विधि:-
प्रेशर कुकर में दो चम्मच तेल गरम करें। उसमें प्याज डालें। प्याज को सुनहरा हो जाये तो उसमें लहसुन की चार - पांच कलियां और कद्दूकस किया अदरख डालें। कटा हुआ टमाटर डालें और अच्छी तरह से पकाएं। पालक को अच्छी तरह से धोकर काट लें और उसे कुकर में डालें। कुकर में हरी मिर्च, पानी में भिगोया हुआ चना दाल, हल्दी पाउडर, नमक और पानी डालकर कुकर बंद करें। चार से पांच सिटी लगाएं। गैस ऑफ करें और कुकर का प्रेशर अपने आप निकलने दें। अब चना दाल व पालक को अच्छी तरह से मैश कर दें। अगर साग काफी पतला लगे तो उसके पानी को थोड़ा और सूखा दें और अगर गाढ़ा हो तो उसमें आवश्यकतानुसार पानी गर्म पानी डालकर पतला कर ले। अब एक छोटे से पैन में तेल गर्म करें और उसमें लहसुन की कलियों को बारीक काट कर डालें। साथ ही लाल मिर्च पाउडर व धनिया पाउडर भी डालें। लाल मिर्च से जैसे ही खुशबू आने लगे तो, इस तड़के को तैयार साग में डालकर अच्छी तरह से मिलाएं। हमारा पालक चना दाल बनकर तैयार है। आप इसे रोटी या चावल के साथ गर्मागर्म पेश करें।
|| Spinach - Chana Dal ||
Material:-
1. 250 grams Spinach
2. 1/2 Soaked Chana Dal
3. 1 onion
4. 2 Tomatoes
5. 2 Green Chillies
6. 10 garlic buds
7. 1 piece of ginger
8. 1 cup of water
9. 3 tablespoons oil
10. 1 teaspoon coriander powder
11. 1 teaspoon red chili powder
12. 1/2 teaspoon turmeric powder
13. Salt as per taste
Method:-
Heat two spoons of oil in a pressure cooker. Add onion to it. When the onion turns golden, add four to five buds of garlic and grated ginger. Add chopped tomatoes and cook well. Wash and chop the spinach thoroughly and pour it into the cooker. Close the cooker by adding green chili, soaked gram dal, turmeric powder, salt and water in the cooker. Find four to five cities. Turn off the gas and let the pressure of the cooker drain automatically. Now mash the chana dal and spinach well. If the greens seem thin enough, then dry their water a little more and if it is thick, then dilute the water by adding hot water as required. Now heat oil in a small pan and finely chop garlic buds. Also add red chili powder and coriander powder. Once the red chillies begin to smell, add this tempering to the prepared greens and mix well. Our spinach gram dal is ready. You can serve it hot with roti or rice.
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