Tamil Nadu Style Coriander Poha || Tamil Nadu Style Dhaniya Poha ||




|| तमिलनाडु स्टाइल धनिया पोहा ||



               सामग्री:-


                       1. 2 कप पोहा
                       2. 1/4 चम्मच हल्दी पाउडर
                       3. काली मिर्च पाउडर स्वादानुसार
                       4. नमक स्वादनुसार


            पेस्ट बनाने के लिए:-


                         1. 1/4 कप फ्रेस नारियल
                         2. 1/4 कप धनिया
                         3. 2 हरी मिर्च
                         4. 1 चम्मच गुड़
                         5. 1 चम्मच नींबू का रस


              तड़के के लिए:-


                         1. 1 चम्मच तेल
                         2. 1/2 चम्मच सरसों
                         3. 1 चम्मच उड़द दाल
                         4. 15 करी पत्ता


                विधि:-



पोहा को पानी से धोकर छलनी में निकाल कर रख ले।  ग्राइंडर में नारियल, धनिया पत्ती, हरी मिर्च, गुड़ और नींबू का रस डालकर दरदरा पीस लें।  पैन में तेल गर्म करें और उसमें सरसों,  उड़द दाल और करी पता डालें। कुछ सेकंड बाद तैयार पेस्ट को पैन में डालें, और अच्छी तरह से मिलाकर मध्यम आंच पर 3-4 मिनट तक पकाएं। पोहा को पैन में डाल कर मिश्रण को अच्छी तरह से मिलाये। नमक चेक कर लें और सर्व करें।  








|| Tamil Nadu Style Coriander Poha ||




               Material:-


                         1. 2 cups Poha
                         2. 1/4 teaspoon turmeric powder
                         3. Black pepper powder as per taste
                         4. Salt to taste


               For making paste: -


                         1. 1/4 cup of tender coconut
                         2. 1/4 cup coriander
                         3. 2 Green Chillies
                         4. 1 teaspoon jaggery
                         5. 1 teaspoon lemon juice


               For Tempering: -


                            1. 1 teaspoon oil
                            2. 1/2 teaspoon mustard
                            3. 1 teaspoon Urad Dal
                            4. 15 curry leaves



               Method:-


Wash the poha with water and keep it in a sieve. Grind coarsely by adding coconut, coriander leaves, green chillies, jaggery and lemon juice to the grinder. Heat the oil in the pan and add mustard, urad dal and curry in it. After a few seconds, pour the prepared paste into the pan, and mix well and cook on a medium flame for 3-4 minutes. Put the poha in the pan and mix the mixture well. Check the salt and serve.


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