Dry fenugreek chickpeas || Sukhi Methi Chhole ||
||सूखी मेथी छोले ||
1. 1 1/2 कब काबली चना
2. 2 कप मेथी साग
3. 1 चम्मच घी
4. 1 चम्मच जीरा
5. 1 तेजपत्ता
6. 2 बारीक कटा प्याज
7. 6 कलियां बारीक कटी लहसुन की
8. 1 टुकड़ा बारीक कटा अदरक
9. 1 बारीक कटी हरी मिर्च
10. 1/4 चम्मच हल्दी पाउडर
11. 1 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
12. 1 चम्मच जीरा पाउडर
13. 1 चम्मच धनिया पाउडर
14. 2 बारीक कटी टमाटर
15. 1/2 चम्मच गरम मसाला
16. थोड़ा बारीक कटा धनिया पत्ता
विधि:-
काबुली चने को रात भर के लिए पानी में भिगोकर छोड़ दें। सुबह उसे पानी से निकालकर एक कप पानी, थोड़ा हल्दी पाउडर और थोड़े से नमक के साथ कुकर में डालें। कुकर को बंद करके काबली चने को धीमी आंच पर 7 से 8 सिटी लगने तक पकाएं। गैस ऑफ करें। कुकर का प्रेशर अपने आप निकलने दें। कढ़ाई में घी गर्म करें और उसमें जीरा व तेजपत्ता डालें। उसके बाद अदरक, लहसुन और हरी मिर्च डालकर 1 मिनट तक भूने। अब कढ़ाई में प्याज डालें। और प्याज़ को सुनहरा होने तक भूनें। नमक, हल्दी पाउडर और टमाटर डालकर मिलाएं। हल्का सा पानी डाले। मध्यम आंच पर टमाटर को अच्छी तरह से पकाएं। मेथी के पत्तों को कड़ाई में डालकर मिलाएं। जब मेथी का पत्ता मुलायम हो जाए तो, कड़ाही में लाल मिर्च पाउडर, जीरा पाउडर, गरम मसाला पाउडर, धनिया पत्ता और उबले हुए छोले डालकर अच्छी तरह से मिला लें। अब मध्यम आंच पर 4 से 5 मिनट तक पकाएं। हमारे छोले बनकर तैयार हैं। आप इसे पराठा व पुरी के
साथ खाएं।
||Dry fenugreek chickpeas ||
Material:-
1. 1 1/2 Kab Kabali Chana
2. 2 cups fenugreek greens
3. 1 teaspoon Ghee
4. 1 teaspoon cumin seeds
5. 1 bay leaf
6. 2 finely chopped onions
7. 6 cloves of finely chopped garlic
8. 1 piece finely chopped ginger
9. 1 finely chopped green chili
10. 1/4 teaspoon turmeric powder
11. 1 teaspoon red chilli powder
12. 1 teaspoon cumin powder
13. 1 teaspoon Coriander Powder
14. 2 finely chopped tomatoes
15. 1/2 teaspoon garam masala
16. Finely chopped coriander leaves
Method:-
Soak kabuli chana in water for overnight. In the morning, take it out of the water and put it in a cooker with a cup of water, a little turmeric powder and a little salt. Close the cooker and cook the Kabali chana on a low flame for 7 to 8 hours. Turn off the gas. Allow the pressure of the cooker to drain automatically. Heat ghee in a pan and add cumin and bay leaves. Then add ginger, garlic and green chillies and fry for 1 minute. Now put onion in the pan. And fry the onion till it becomes golden. Add salt, turmeric powder and tomatoes and mix. Add a little water. Cook the tomatoes well on medium heat. Add fenugreek leaves in a pan and mix. When fenugreek leaves become soft, add red chili powder, cumin powder, garam masala powder, coriander leaves and boiled chickpeas to the pan and mix well. Now cook on medium flame for 4 to 5 minutes. Our chickpeas are ready. You should eat it with paratha and puri.
No comments:
Do Not Send any spam messages.