Tomato Fenugreek Rice || Tamater Methi Chawal ||

|| टमाटर - मेथी राइस ||


                 सामग्री:-

                       1. 4 cup पका चावल
                       2. 1 बारीक कटा प्याज
                       3. 1 टुकड़ा अदरक
                       4. 4 कलियां लहसुन
                       5. 3 बारीक कटा टमाटर
                       6. 2 कप बारीक कटी मेथी की पत्तियां
                       7. 1 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
                       8. 2 चम्मच धनिया पाउडर
                       9. 1 चम्मच गरम मसाला पाउडर
                      10. 1 टुकड़ा दालचीनी
                      11. 2 लॉन्ग
                      12. 2 चम्मच घी
                      13. 1 इलायची
                      14. थोड़ा धनिया पत्ता
                      15. नमक स्वाद अनुसार

                 विधि:-


कड़ाही में घी गर्म करें और उसमें दालचीनी, लॉन्ग,  इलायची डालें। जब इनसे खुशबू आने लगे तो पढ़ाई में बारीक कटा प्याज डालें। प्याज़ को सुनहरा होने तक भूनें।  अदरक और लहसुन को दरदरा पीस कर कड़ाही में डालें।  2 - 4 मिनट बाद बारीक कटा टमाटर कड़ाही में डालें और मिलाएं।  जब टमाटर मुलायम हो जाए तो कड़ाही में लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर और गरम मसाला पाउडर डालकर मिलाएं। घी के अलग होने तक मसाले को भूने।  अब मेथी और नमक कड़ाही में डालकर मिलाएं।  मध्यम आंच पर मेथी को अन्य सामग्री के साथ भुने। जब टमाटर और मेथी का मिश्रण अच्छी तरह से भून जाए तो तैयार चावल को कड़ाई में डालकर मिलाएं। मध्यम आंच पर 4 से 5 मिनट तक पकाएं। अब गैस ऑफ करके हरे धनिया पत्ते को भी डाल दें।  हमारा राइस बनकर तैयार है। आप इसे गर्मागर्म सर्व करें।  








||Tomato - Fenugreek Rice ||



              Material:-

                      1. 4 cups cooked rice
                      2. 1 finely chopped onion
                      3. 1 piece ginger
                      4. 4 cloves garlic
                      5. 3 finely chopped tomatoes
                      6. 2 cups finely chopped fenugreek leaves
                      7. 1 teaspoon red chilli powder
                      8. 2 tablespoons coriander powder
                      9. 1 teaspoon garam masala powder
                     10. 1 piece cinnamon
                     11. 2 long
                     12. 2 tablespoons Ghee
                     13. 1 cardamom
                     14. Coriander leaves
                     15. salt to taste


          Method:-

Heat the ghee in the pan and add cinnamon, long, cardamom. When they start smelling, add finely chopped onions to the study. Fry the onion until golden. Grind the ginger and garlic coarsely and put them in the pan. After 2 - 4 minutes, add finely chopped tomatoes to the pan and mix. When tomatoes become soft, add red chili powder, coriander powder and garam masala powder to the pan. Roast the spices until the ghee separates. Now add fenugreek and salt to the pan and mix. Roast the fenugreek with other ingredients on medium heat. When the tomato and fenugreek mixture is well fried, add the prepared rice to the pan. Cook on medium heat for 4 to 5 minutes. Now turn off the gas and add green coriander leaves as well. Our rice is ready. You serve it hotly.


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