Gram - Methi Dal || Chana - Methi Dal ||
||चना - मेथी दाल ||
1. 1 कप चना दाल
2. 1 cup बारीक कटी मेथी
3. 1/4 चम्मच हींग
4. 1 प्याज बारीक कटा
5. 1 टमाटर बारीक कटा
6. 1 चम्मच धनिया पाउडर
7. 1 चम्मच हल्दी पाउडर
8. 1 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
9. 2 चम्मच तेल
10. नमक स्वाद अनुसार
तड़के के लिए:-
1. 1 चम्मच घी
2. 1 चम्मच जीरा
3. 2 सुखी लाल मिर्च
विधि:-
चना दाल को धोकर 3 कप पानी में आधे घंटे के लिए भिगो दें। मेथी साग को साफ करके अच्छी तरह से धो लें और काट ले। कढ़ाई में तेल गरम करें और उसने मेथी के पत्ते को डालें। जब मेथी के पत्ते मुलायम हो जाए तो गैस ऑफ कर दें। कुकर में एक चम्मच तेल गर्म करें । उसमें हींग डालें और कुछ सेकंड बाद प्याज डालकर सुनहरा होने तक पकाएं। अब कुकर में टमाटर, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर और लाल मिर्च पाउडर डालकर मध्यम आंच पर टमाटर के गलने तक पकाएं। पानी में भिगोया चना दाल पानी के साथ कुकर में डालें। फिर नमक डालकर मिलाएं। कुकर बंद करें और 5 से 8 सीटी आने तक दाल को पकाएं। गैस ऑफ करें और कुकर का प्रेशर अपने आप निकलने दें। अब मेथी साग को दाल में डालकर अच्छी तरह से मिलाएं। एक छोटे से पैन में घी गर्म करें और उसमें जीरा व लाल मिर्च डालें। कुछ सेकंड बाद इस तड़का को तैयार दाल में डालकर मिलाएं। हमारा चना मेथी दाल बन कर तैयार है। आप इसे रोटी व चावल के साथ गर्मागर्म सर्व करें।
|| Gram - Methi Dal ||
1. 1 cup Chana Dal
2. 1 cup finely chopped fenugreek
3. 1/4 teaspoon asafoetida
4. 1 finely chopped onion
5. 1 Tomato, finely chopped
6. 1 teaspoon Coriander Powder
7. 1 teaspoon turmeric powder
8. 1 teaspoon red chilli powder
9. 2 tablespoons oil
10. salt to taste
For tempering:-
1. 1 teaspoon Ghee
2. 1 teaspoon cumin seeds
3. 2 dry red chillies
Method:-
Wash and soak chana dal in 3 cups of water for half an hour. Clean and wash the fenugreek greens and chop them. Heat the oil in the pan and add the fenugreek leaves. Turn off the gas when the fenugreek leaves become soft. Heat one spoon of oil in the cooker. Add asafetida to it and after a few seconds add onion and cook till it becomes golden. Now put tomatoes, coriander powder, turmeric powder and red chilli powder in the cooker and cook on medium heat till the tomatoes are melting. Soak chana dal soaked in water and pour it in the cooker with water. Then add salt and mix. Turn off the cooker and cook the lentils until 5 to 8 whistles come. Turn off the gas and let the pressure of the cooker drain automatically. Now add fenugreek greens to the dal and mix well. Heat ghee in a small pan and add cumin seeds and red chillies. After a few seconds, add this tempering to the prepared lentils and mix. Our gram methi dal is ready. You can serve it hot with roti and rice.
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