Sour sweet sauce || Khatti - Mithi Chutney ||

||खट्टी मीठी चटनी ||



           सामग्री:-

                      1. 3 मीडियम साइज के बारीक कटे टमाटर
                      2. 2 चम्मच तेल
                      3. 1/2 चम्मच जीरा
                      4. 5 - 6 करी पत्ता
                      5. 1/4 चम्मच हींग
                      6. 2 हरी मिर्च बारीक कटी
                      7. 1 चम्मच अदरक कद्दूकस किया
                      8. 1/2 चम्मच हल्दी पाउड
                      9. 1/2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
                     10. 1 चम्मच चीनी
                     11. 1/2 चम्मच सरसों
                     12. नमक स्वादनुसार



             विधि:-

पैन में तेल गर्म करें और उसमें सरसों, हींग, जीरा व करी पत्ता डालें | कुछ सेकंड बाद उसमें बारीक़ कटा टमाटर,  हरी मिर्च, अदरक,  हल्दी पाउडर,  लाल मिर्च पाउडर और चीनी डालकर मिलाएं।  पैन को ढक्कर  मध्यम आंच पर 10 से 15 मिनट तक पकाएं। जब टमाटर अच्छी तरह से गल जाए तो गैस बंद कर दें। चटनी जब ठंडी हो जाए तब उसे ब्रेड या पराठे के साथ पेश करें। 






|| Sour sweet sauce ||


                Material:-

                              1. 3 medium sized chopped tomatoes
                              2. 2 tablespoons oil
                              3. 1/2 teaspoon cumin seeds
                              4. 5-6 curry leaves
                              5. 1/4 teaspoon asafoetida
                              6. 2 Green Chillies finely chopped
                              7. 1 spoon ginger grated
                              8. 1/2 teaspoon turmeric powder
                              9. 1/2 teaspoon red chili powder
                              10. 1 teaspoon sugar
                              11. 1/2 teaspoon mustard
                              12. Salt to taste



              Method:-

Heat the oil in the pan and add mustard, asafoetida, cumin and curry leaves. After a few seconds, add finely chopped tomatoes, green chillies, ginger, turmeric powder, red chili powder and sugar. Cover the pan and cook on medium heat for 10 to 15 minutes. Turn off the gas when the tomatoes dissolve well. When the chutney cools down, serve it with bread or paratha.




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