Vegetable uttapam || वेजिटेबल उत्तपम ||



|| वेजिटेबल उत्तपम ||



                  सामग्री:-


                          1. 1 कप चावल
                          2. 1/2 कप उड़द दाल
                          3. 1/4 चम्मच मेथी दाने
                          4. 1 कप बारीक काटा प्याज
                          5. 1 कप बारीकी शिमला मिर्च
                          6. 1/2 कप बारीकी काटा गाजर
                          7. 1 कप बारीकी काटा टमाटर
                          8. 2 चम्मच बारीकी काटा धनिया पत्ता
                          9. तेल आवश्यकतानुसार



                विधि:-



चावल,  मेथी दाने और दाल को 3 घंटे के लिए पानी में भीगो कर छोड़ दें। अब इसे ग्राइंडर में डालकर पीस लें। अब इस पेस्ट को रात भर के लिए छोड़ दें। दूसरे दिन इसका उत्तपम बनाये। एक नॉन स्टिक तवा या लोहे का तवा गर्म करें, और उस पर हल्का सा तेल लगाएं। अब तवा पर घोल डालें, और उसे तवे पर डालकर गोल फैलाए। घोल को बहुत ज्यादा नहीं फैलाएं, क्योंकि उत्तम थोड़ा मोटा ही होता है। जब उत्तम पर छोटे-छोटे छेद नजर आने लगे तो उसके ऊपर सब्जियां डालकर फैलाएं। उत्पन्न के किनारे और बीच में थोड़ा सा तेल और डालें। उत्तपम को ढक दें, और आंच धीमी करें और कुछ सेकेंड पकाएं। सब्जियों को स्टैपुला से हल्का -सा दबाये और पकने के बाद उत्तपम को पलट दें। दूसरी तरफ से भी 2-3 तक पकाए। हमारा उत्तपम बन कर तैयार है। इसे चटनी और सांभर के साथ गर्मागर्म सर्व करें।








|| Vegetable uttapam ||



                  Material:-


                            1. 1 cup rice
                            2. 1/2 cup urad dal
                            3. 1/4 teaspoon fenugreek seeds
                            4. 1 cup finely chopped onions
                            5. 1 cup thin capsicum
                            6. 1/2 cup finely chopped carrots
                            7. 1 cup finely chopped tomatoes
                            8. 2 tablespoons finely chopped coriander leaves
                            9. Oil as required


               Method:-


Soak rice, fenugreek seeds and lentils in water for 3 hours. Now grind it by putting it in the grinder. Now leave this paste for overnight. Make it Uttapam the next day. Heat a non stick tava or iron griddle, and apply a little oil on it. Now pour the batter on the griddle, and spread it round by putting it on the griddle. Do not spread the solution too much, as the best is slightly thicker. When small holes start to appear on Uttam, spread vegetables over it. Add a little more oil to the side and center of the generated. Cover the uttapam, and reduce the heat and cook for a few seconds. Press the vegetables lightly with the stapula and after cooking, flip the uttapam. Cook 2-3 on the other side as well. Our Uttapam is ready. Serve it hot with chutney and sambar.


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