Stuffed Parwal || Bharwa Parwal ||
|| भरवां परवल ||
भरावन के लिए:-
1. 1/2 कप बेसन
2. 1/4 चम्मच हींग
3. 1/2 कप भुनी मूंगफली
4. 2 चम्मच धनिया पाउडर
5. 1/4 चम्मच हल्दी पाउडर
6. 1 चम्मच जीरा
7. 1/2 चम्मच गरम मसाला
8. 1/4 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
9. 1 चम्मच चीनी
10. 1/2 कसूरी मेथी
11. 2 चम्मच अमचूर पाउडर
12. 1 चम्मच सरसो तेल
13. नमक स्वादानुसार
अन्य सामग्री:-
1. 1/2 kg परवल
2. 2 चम्मच सरसो तेल
3. 1/2 चम्मच सरसो
गार्निस के लिए:-
1. 4 चम्मच धनिया पत्ती
2. 2 चम्मच कद्दूकस किया नारियल
विधि:-
परवल को हल्का छील कर धो लें। दोनों किनारों को काटकर बीच से कट लगा दे। पूरे परिवार को नहीं काटे। छोटे चम्मच की मदद से पलवल के बीच को बाहर निकाल दें। भुनी हुई मूंगफली को ग्राइंडर में डालकर पीस लें। एक बर्तन में बेसन, हींग, भुनी हुई मूंगफली का पाउडर, हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर, जीरा पाउडर, गरम मसाला पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, चीनी, आमचूर पाउडर, कसूरी मेथी और नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाये। इस मिश्रण में एक चम्मच सरसों तेल और हल्का सा पानी डालकर अच्छी तरह से मिलाएं। इस मिश्रण को परवल में भरे पर ध्यान रखें कि परवल टूटे नहीं। पैन में दो चम्मच तेल गर्म करें और उसमें जीरा व सरसों डालें। जब जीरा- सरसों चटकने लगे तो परवल को एक-एक करके पैन में डालें। अगर मसाला बचा हुआ है तो उसे भी पैन में डाल दे। हल्का सा पानी छिलके और धीमी आंच पर परवल को एक तरफ से पकाएं। जरूरत पड़े तो थोड़ा सा पानी और डाल दे। हमारा भरवां परवल बन कर तैयार है। अब आप इसे धनिया पत्ती और कद्दूकस किए हुए नारियल से गार्निश कर सर्व करें।
|| Stuffed Parwal ||
Material:-
For stuffing: -
1. 1/2 cup gram flour
2. 1/4 teaspoon asafoetida
3. 1/2 cup Roasted Peanuts
4.2 tablespoons coriander powder
5. 1/4 teaspoon turmeric powder
6. 1 teaspoon cumin seeds
7. 1/2 teaspoon garam masala
8. 1/4 teaspoon red chili powder
9. 1 teaspoon sugar
10. 1/2 Kasuri Methi
11. 2 tablespoons Amchur Powder
12. 1 teaspoon mustard oil
13. Salt to taste
Other material: -
1. 1/2 kg Parwal
2. 2 tablespoons mustard oil
3. 1/2 teaspoon mustard
For Garnis: -
1. 4 teaspoon coriander leaves
2. 2 tablespoons grated coconut
Method:-
Peel and wash the parwal lightly. Cut both the edges and cut it from the middle. Do not bite the whole family. With the help of a small spoon, remove the middle of the palwal. Grind roasted peanuts in a grinder. Add gram flour, asafoetida, roasted peanut powder, turmeric powder, coriander powder, cumin powder, garam masala powder, red chilli powder, sugar, mango powder, kasoori methi and salt and mix well. Add a teaspoon mustard oil and a little water to this mixture and mix well. Fill this mixture in the parwal, make sure that it is not broken. Heat two spoons of oil in the pan and add cumin and mustard seeds to it. When the cumin-mustard starts crackling, add the parwal in the pan one by one. If there is any spice left then put it in the pan. Peel a little water and cook the parwal from one side on low flame. Add a little more water if needed. Our stuffed parwal is ready. Now garnish it with coriander leaves and grated coconut and serve it.
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