Garlic - Amla Chutney || Lahshun - Amla Chutney ||
|| लहसुन - आंवला चटनी ||
1. 8 आंवला
2. 6 छोटे प्याज़
3. 10 कलियां लहसुन की
4. 2 हरा मिर्च
5. 1/2 कप धनिया पत्ती
6. 1 चम्मच तेल
7. नमक स्वादनुसार
तड़के के लिए:-
1. 1 चम्मच तेल
2. 10 काजू
3. 10 करी पत्ता
4. 1/2 चम्मच राई
5. 1/4 चम्मच उड़द दाल
6. 1/4 चम्मच चना दाल
विधि:-
आंवले को धोकर कांटे और उसके बीज निकालें। धनिया और पुदीना को भी धो ले। कढ़ाई में तेल गर्म करें और प्याज व लहसुन डालें। प्याज को सुनहरा होने तक पकाएं। अब इसमें आंवला, हरी मिर्च, पुदीना और धनिया पत्ता डालकर मिलाएं। 2 मिनट बाद गैस ऑफ करें। जब मिश्रण ठंडा हो जाए तो उसे नमक वह थोड़े से पानी के साथ ग्राइंडर में डालकर पीस लें। तड़के के लिए एक पैन में तेल गर्म करें। उसने राई, चना दाल, उड़द दाल, करी पत्ता व काजू डालें। काजू के हल्का भूरा होने तक पकाएं। तड़के को चटनी में मिलाएं और सर्व करें।
|| Garlic - Amla Chutney ||
Material:-
1. 8 gooseberry
2. 6 small onions
3. 10 buds of garlic
4. 2 green chillies
5. 1/2 cup coriander leaves
6. 1 teaspoon oil
7. Salt to taste
For Tempering: -
1. 1 teaspoon oil
2. 10 cashew nuts
3. 10 curry leaves
4. 1/2 teaspoon mustard
5. 1/4 teaspoon Urad Dal
6. 1/4 teaspoon Chana dal
Method:-
Wash and chop the gooseberry and remove its seeds. Also wash coriander and mint. Heat oil in a pan and add onion and garlic. Cook onion until it becomes golden. Now add amla, green chillies, mint and coriander leaves and mix. Turn off the gas after 2 minutes. When the mixture cools down, grind it in a grinder with a little salt. Heat oil in a pan for tempering. He should add mustard seeds, gram dal, urad dal, curry leaves and cashews. Cook until cashew is light brown. Add the tempering to the chutney and serve.
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