Amla Methi Dry Vegetable || Amla Methi Ki Sukhi Sabji ||



|| आंवला मेथी सूखी सब्जी || 



                    सामग्री:-

                          1. 200 ग्राम आंवला
                          2. पानी आवश्यकतानुसार
                          3. 1 चम्मच तेल
                          4. 2 बारीक कटी हरी मिर्च
                          5. चुटकी भर हींग
                          6. 1 टुकड़ा अदरक का
                          7. 5 कली लहसुन
                          8. 2 बारीक कटा प्याज
                          9. 2 बारीक कटा टमाटर
                         10. 100 ग्राम बारीक कटी मेथी
                         11. 1 चम्मच गरम मसाला पाउडर
                         12. 1 चम्मच धनिया पाउडर
                         13. 1 चम्मच जीरा पाउडर
                         14. 4 चम्मच बारीक कटी धनिया पत्ती
                         15. 1/2 चम्मच जीरा
                         16. 1/2 चम्मच सौंफ
                         17. 1/3 चम्मच अजवाइन
                         18. नमक स्वाद अनुसार


            विधि:-



सॉसपैन मैं पानी डालकर उबालें। जब पानी उबलने लगे तो उसमें आंवले डालें,  और 4 से 5 मिनट तक उबालें। आंवले को पानी से निकाल लें, और ठंडा होने दें। ठंडा होने के बाद आंवले में एक कट लगाएं और बीज निकाल दें। अब आंवले को लंबे - लंबे टुकड़ों में काट लें। कढ़ाई में तेल गर्म  करें और उसमें जीरा,  सौंफ,  और अजवाइन डालें। कुछ सेकंड बाद उसमें हरी मिर्च , अदरक और लहसुन डालकर कुछ सेकंड के लिए पका लें। अब कढ़ाई में प्याज डालें, 3 से 4 मिनट तक पकाएं। अब इसमें टमाटर और थोड़ा सा पानी डालें। पढ़ाई को दक्कर सभी सामग्री को पकाएं। जब टमाटर मुलायम हो जाए तो कढ़ाई में नमक,  मेथी के पत्ते और हल्दी पाउडर डालकर मिलाएं। मेथी के नरम होने पर उसमें गरम मसाला पाउडर, जीरा पाउडर, धनिया पाउडर,  आंवला और दो चम्मच पानी डालकर मिलाएं। कढ़ाई को ढके व सभी सामग्री को 3 से 4 मिनट तक पकाएं। हमारा आवला मेथी की सुखी सब्जी बन कर तैयार है। आप इसे रोटी या चावल के साथ गर्मागर्म सर्व करें।  







|| Amla Methi Dry Vegetable ||



               Material:-


                        1. 200 grams gooseberry

                          2. Water as required

                          3. 1 teaspoon oil

                          4. 2 finely chopped green chilies

                          5. A pinch of Asafoetida

                          6. 1 piece of ginger

                          7. 5 Bud Garlic

                          8. 2 finely chopped onions

                          9. 2 finely chopped tomatoes

                         10. 100 grams finely chopped fenugreek

                         11. 1 teaspoon garam masala powder

                         12. 1 teaspoon coriander powder

                         13. 1 teaspoon cumin powder

                         14. 4 tablespoons finely chopped coriander leaves

                         15. 1/2 teaspoon cumin seeds

                         16. 1/2 teaspoon fennel

                         17. 1/3 teaspoon celery

                         18. Salt to taste           


              Method:-



Add water to the saucepan and boil it. When the water starts boiling add amla in it, and boil it for 4 to 5 minutes. Take out the gooseberry with water, and let it cool. After it cools, make a cut in the gooseberry and remove the seeds. Now cut the gooseberry into long pieces. Heat oil in a pan and add cumin, fennel, and celery. After a few seconds, add green chili, ginger and garlic and cook for a few seconds. Now put onion in the pan, cook for 3 to 4 minutes. Now add tomatoes and some water to it. Cook all the ingredients to study. When the tomatoes turn soft, add salt, fenugreek leaves and turmeric powder to the pan. When the fenugreek is soft, add garam masala powder, cumin powder, coriander powder, amla and two teaspoons of water and mix. Cover the pan and cook all the ingredients for 3 to 4 minutes. Our Aavla is ready to be a happy vegetable of fenugreek. You can serve it hot with roti or rice.




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