MALAI PANEER || मलाई पनीर ||
|| मलाई पनीर ||
बिना ज्यादा मेहनत के बनाए होटल जैसा मलाई पनीर
मलाई पनीर अब होटल जैसा स्वाद घर पर बनाकर सभी को सर्व करें | जिससे आप घर पर सभी को इंप्रेस कर सकते हैं | इस वीडियो में मैंने मलाई पनीर बनाने का सबसे आसान तरीका अपनाया है ,जिसे कोई भी कभी भी बना सकता है | बिना ज्यादा मेहनत के |
सामग्री:-
1. 100 ग्राम पनीर
2. 1 टमाटर
3. 1 हरा मिर्च
4. 15 - 20 काजू
5. 1 चम्मच कसूरी मेथी
6. 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर
7. थोड़ा बटर
8. 2 चम्मच तेल
9. 1/2 कप फ्रेस मलाई
10. 1 चम्मच कद्दूकस किया अदरख
11. 1/2 चम्मच गरम मसाला पाउडर
12. थोड़ा बारीक कटा धनिया पत्ता
13. नमक स्वाद अनुसार
गार्निस के लिए :-
1. 2 चम्मच कद्दूकस किया पनीर
2. 2 चम्मच मलाई
विधि:-
मलाई पनीर बनाने के लिए टमाटर, हरा मिर्च, अदरक और काजू को एक ग्राइंडर में पीस कर स्मूथ पेस्ट तैयार करें। एक कढ़ाई में दो चम्मच तेल डालकर गर्म होने दें। तेल गर्म हो जाए तो उसने पेस्ट डाल दें। पेस्ट डालते समय गैस का फ्लेम लो कर दें। पेस्ट में हल्दी पाउडर, 1/2 चम्मच कसूरी मेथी और आधा बारीकी काटा धनिया पत्ता डाल दें। मसाले को लगातार चलाते रहें, जब तक हमारा मसाला में से तेल ना छोड़ने लगे। मसाले भून जाए तो उसमें आवश्यकतानुसार पानी डालें और साथ में मलाई भी डाल दें। अब बटर और बचा हुआ कसूरी मेथी डाल दें। ग्रेवी में उबाल आ जाए तो उसमें पनीर, नमक और गरम मसाला डालकर चलाएं। पनीर को ग्रेवी के साथ 2 मिनट पकाएं। पनीर में बचा हुआ बारीक कटा धनिया पत्ता डालकर गैस ऑफ कर दें। हमारा मलाई पनीर बनकर तैयार है। अब आप इसे एक बाउल में निकाल कर कद्दूकस किया पनीर और मलाई से गार्निस करें, और इसे नान या रोटी के साथ गर्मागर्म सर्व करें।
|| Malai Paneer ||
Cream-like cheese made without much effort
Malai Paneer Now serve the taste of the hotel at home and serve everyone. So that you can impress everyone at home. In this video I have adopted the easiest way to make Malai Paneer, which anyone can make anytime. Without much effort.
Material:-
1. 100 grams of cottage cheese
2. 1 Tomato
3. 1 Green Chilli
4. 15 - 20 cashew nuts
5. 1 teaspoon Kasuri Methi
6. 1/2 teaspoon turmeric powder
7. Little Butter
8. 2 teaspoons oil
9. 1/2 cup of rubbing cream
10. 1 teaspoon grated ginger
11. 1/2 teaspoon garam masala
12. Finely chopped coriander leaves
13. Salt to taste
For Garnis: -
1. 2 teaspoons grated cheese
2. 2 teaspoons malai
Method:-
To make Malai Paneer, grind tomatoes, green chillies, ginger and cashews in a grinder and prepare a smooth paste. Put two spoons of oil in a pan and let it heat up. Once the oil is hot, add a paste. While adding the paste, reduce the flame of the gas. Add turmeric powder, 1/2 teaspoon Kasuri methi and half finely chopped coriander leaves to the paste. Keep stirring the spices continuously until our oil starts dropping from the masala. When the spices are roasted, add water to it and add cream as well. Now add butter and remaining Kasuri methi. Once the gravy boils, add cottage cheese, salt and garam masala and stir. Cook the paneer with gravy for 2 minutes. Put the remaining finely chopped coriander leaves in the cheese and turn off the gas. Our Malai Paneer is ready. Now take it out in a bowl and garnish it with grated cheese and cream, and serve it hot with naan or roti.
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