MAKKI KI ROTI || Corn Bread ||
|| मक्के की रोटी ||
मक्के की रोटी जितना खाने में स्वादिष्ट होता है उतना ही स्वास्थ्य के लिए लाभकारी होता है | इसे खाने के बाद आपको जरूर बार-बार इसे खाने का मन करेगा | इसलिए इसे जरूर खाएं ,जिससे आपके स्वाद को एक और नया स्वाद से परिचित हो |
सामग्री:-
1. 2 कप मक्के का आटा
2. आवश्यकतानुसार पानी
3. 1 बारीक कटी हरी मिर्च
4. 1/4 गोलकी पाउडर
5. 1 चमक अजवाइन - मंगरेला
6. 1/4 चम्मच जीरा पाउडर
7. नमक स्वादनुसार
8. घी या तेल
विधि:-
एक बाउल में मक्के का आटा ले। उसमें बारीक कटी हरी मिर्च, नमक, अजवाइन - मंगरैला, जीरा पाउडर और गोलकी पाउडर डालकर मिला लें। अब उसमें थोड़ा थोड़ा पानी डालकर आटा तैयार कर ले। अब तवे को गैस पर हाईफ्लैम पर गर्म होने दें। तवे पर एक चम्मच घी डालें। आटे का एक डो को तवे पर रखकर हाथ से हल्का-हल्का दवाएं । ध्यान रहे डो हल्का मोटा ही रहेगा। गैस का फ्लेम मीडियम कर दें। डो के ऊपर एक चम्मच घी डालकर पलट दे। अब रोटी को थोड़ा और दबाकर पतला कर ले। रोटी को लो फ्लेम पर दोनों साइड से अच्छी तरह से पका लें। हमारा मक्के की रोटी बनकर तैयार है। आप इसे सरसों के साग के साथ गर्मागर्म सर्व करें।
|| Corn Bread ||
Maize bread is as delicious to eat as it is beneficial for health. After eating it you will definitely feel like eating it again and again. So eat it, so that your taste is familiar with another new taste.
Material:-
1. 2 cups maize flour
2. Water as required
3. 1 finely chopped green chili
4. 1/4 Golki Powder
5. 1 Glow Celery - Mangrela
6. 1/4 teaspoon cumin powder
7. Salt to taste
8. Ghee or Oil
Method:-
Take corn flour in a bowl. Add finely chopped green chillies, salt, celery-mangarella, cumin powder and golki powder and mix. Now add some water and prepare the dough. Now allow the pan to heat on high flame on the gas. Put a spoon of ghee on the pan. Hand-light medicines by placing a dough of flour on the pan. Keep in mind that the dough will remain slightly thick. Turn the flame to medium. Put a spoonful of ghee over the dough and flip it over. Now press the bread a little and dilute it. Cook the roti well on both sides on low flame. Our maize bread is ready. You should serve it hot with mustard greens.
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