Fenugreek Cookery Tips || Methi Ki cookery Tips ||

|| मेथी के कूकरी टिप्स ||








1. मेथी में तरह-तरह के मिनरल्स के अलावा विटामिन - सी और विटामिन - के  प्रचुर मात्रा में पाया जाते हैं | 

2. कुछ अध्ययनों के मुताबिक डायबिटीज के मरीजों को नियमित रूप से अपने आहार में मेथी दाने का शामिल करना चाहिए |  इसमें कुछ खास तरह के फाइबर और केमिकल पाए जाते हैं |  जो पाचन प्रक्रिया को धीमा कर देते हैं |  इससे कार्बोहाइड्रेट और चीनी को सोकने की शरीर में क्षमता कम हो जाती है | 

  3. मेथी एसिडिटी के कारण सीने में होने वाले जलन को कम करने में भी प्रभावी साबित होता है | 

4. कई बार मेथी को खाते वक्त कड़वाहट महसूस होती है | ऐसा अक्सर तब होता है,जब मेथी को ठीक से भुना नहीं गया हो |  मेथी की कोई भी चीज बनाएं ,तो उसे अच्छी तरह से भुने जरूर | 

5. अगर आप आलू मेथी की सब्जी बना रही है,तो उसे रिफाइन में बनाने की जगह सरसों के तेल में पकाएं | सरसों के तेल में पकाने से मेथी का स्वाद और अच्छा हो जाता है | 

6. मेथी का सेवन जोड़ों के दर्द से भी राहत दिलाता है | फिर चाहे वह मेथी साग हो या फिर मेथी दाना | आप ठंड में मेथी दाना का लड्डू बना कर भी उसे नियमित रूप से खा सकते हैं | 


7. मेथी की पत्तियों को पीसकर बालों में लगाने से बाल काले घने व चमकदार होते हैं | 



|| Fenugreek Cookery Tips ||


1. In addition to various minerals, fenugreek is found in plenty of vitamins - C and vitamins.

2.According to some studies, diabetes patients should regularly add fenugreek seeds to their diet. Certain types of fiber and chemical are found in it. Which slow down the digestion process. This reduces the body's ability to soak up carbohydrates and sugar.

  3. Fenugreek also proves effective in reducing the burning sensation in the chest due to acidity.

4. Sometimes fenugreek feels bitter while eating. This often happens when fenugreek has not been roasted properly. Make any fenugreek seeds, so they are well roasted.

5. If you are making potato fenugreek vegetable, then cook it in mustard oil instead of making it in refine. The fenugreek tastes even better by cooking in mustard oil.

6. Consuming fenugreek also relieves joint pain. Then whether it is fenugreek greens or fenugreek seeds. You can make methi seeds in the cold and eat it regularly.


7. Applying ground leaves of fenugreek to the hair makes the hair dark and shiny.


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