|| Smoked Tandoori Paneer Tikka ||





|| स्मोक्डी तंदूरी पनीर टिक्का ||



            सामग्री:-

                   1. 300 ग्राम पनीर
                   2. 1 कप गोल छल्ले में कटा प्याज
                   3. 1 टुकड़ो में कटा शिमला मिर्च
                   4. 2 टुकड़ा कोयला
                   5. तेल आवश्यकतानुसार


             मैरीनेट करने के लिए सामग्री:-


                        1. 1 कप गाढ़ा दही
                        2. 3 चम्मच बेसन
                        3. 6 पुदीना पत्ती
                        4. 3 लहसुन कालिया
                        5. 1 टुकड़ा अदरक
                        6. 1 चम्मच सौंफ
                        7. 1/2 चम्मच अजवाइन
                        8. चुटकी भर केसर
                        9. 1/2 चम्मच जीरा पाउडर
                       10. 1/2 धनिया पाउडर
                       11. 3/4 चम्मच काली मिर्च पाउडर
                       12. 3/4 चम्मच हल्दी पाउडर
                       13. 1/4 चम्मच काला नमक
                       14. नमक स्वादानुसार
                       15. नींबू का रस
                       16. 1/2 चाट मसाला


             विधि:-


पनीर को डेढ़ इंच लंबे टुकड़ों में काट लें। सौंफ को भूखा भूलकर पाउडर तैयार कर ले।  एक बड़ी कटोरी में प्याज के छल्लो और शिमला मिर्च को डालें। उसमें नींबू का रस,  चाट मसाला और नमक डालकर अच्छी तरह से मिला ले। पनीर टिक्का बनाने के लिए एक बड़े बर्तन में दही और बेसन डालकर अच्छी तरह से फेंट लें। ग्राइंडर में अदरक,  लहसुन और पुदीना पत्ती डालकर स्मूथ पेस्ट तैयार कर लें। इसमें अजवाइन और सौंफ का पाउडर डालकर भी मिलाएं। इस को दही वाले मिश्रण में डालकर मिलाएं। मैरीनेट करने के लिए अन्य सामग्री को भी इस मिश्रण में डालकर अच्छी तरह से मिलाएं। पनीर के टुकड़ों और इस मिश्रण में डालकर मिलाएं। बर्तन को ढक्कर 1 से 2 घंटे के लिए छोड़ दें। जब पानी अच्छी तरह से मैरीनेट हो जाए तो नॉन स्टिक पैन में गर्म करें। इससे पहले कोयले को आग के ऊपर जला कर लाल कर ले। स्टील की एक छोटी कटोरी में जले हुए कोयले को रखें। पैन में थोड़ा सा तेल डालें और उसमें मैरीनेट किया हुआ पनीर डालें। कोयले वाली कटोरी को पैन के बीच में डालें। कोयले के ऊपर हल्का सा धी डाले। पैन  को ढक्कर पनीर के टुकड़े को दोनों और से पकाएं। पनीर के टुकड़ों में स्मोक्ड फ्लेवर आ जाएगा।  तैयार तंदूरी पनीर टिक्का को प्याज के छल्लो और शिमला मिर्च के साथ सर्व करें।  






|| Smoked Tandoori Paneer Tikka ||



           Material:-


                        1. 300 grams of cottage cheese
                        2. Chopped onion in 1 cup round rings
                        3. Chopped capsicum in 1 piece
                        4. 2 piece coal
                        5. Oil as required


             Ingredients to Marinate: -


                        1. 1 cup thick curd
                        2. 3 tablespoons gram flour
                        3. 6 mint leaves
                        4. 3 Garlic Kalia
                        5. 1 piece ginger
                        6. 1 teaspoon fennel
                        7. 1/2 teaspoon celery
                        8. A pinch of saffron
                        9. 1/2 teaspoon cumin powder
                       10. 1/2 Coriander Powder
                       11. 3/4 teaspoon pepper powder
                       12. 3/4 teaspoon turmeric powder
                       13. 1/4 teaspoon black salt
                       14. Salt as per taste
                       15. Lemon Juice
                       16. 1/2 Chaat Masala


             Method:-


Cut the paneer into one and a half inch long pieces. Forget the fennel and prepare the powder. Put onion rings and capsicum in a large bowl. Add lemon juice, chaat masala and salt and mix well. To make Paneer Tikka, whisk well by adding curd and gram flour in a large vessel. Add ginger, garlic and mint leaves to the grinder and prepare a smooth paste. Add celery and fennel powder to it and mix. Add this to the yogurt mixture. To marinate, add other ingredients also to this mixture and mix well. Add to the cheese pieces and the mixture and mix. Leave the pot covered for 1 to 2 hours. When the water is well marinated, heat it in a non stick pan. Before that, burn the coal on the fire and turn it red. Place the charred coal in a small bowl of steel. Add a little oil to the pan and add the marinated cheese. Pour the coal bowl into the center of the pan. Slow down on the coal. Cover the pan and cook a piece of cottage cheese with both. Smoked flavors will come in the cheese pieces. Serve the prepared tandoori paneer tikka with onion rings and capsicum.


No comments:

Do Not Send any spam messages.